-
Ta det lugnt!
Har du redan en massa förbättringsidéer som du är ivrig att verkställa nu när du blivit chef? Det kan vara klokt att vänta ett tag med det. När du är ny på chefsposten är det viktigt att du först tar dig tid att lära känna arbetsplatsens kultur och bekanta dig med dina medarbetare. Skapa dig en bild av hur arbetsplatsen fungerar och låt även dina medarbetare få komma till tals om hur de ser på nuläget. På så sätt bäddar du för att nya idéer och lösningar är både genomtänkta och väl förankrade hos medarbetarna. Så skynda långsamt i början. Faktum är att det i genomsnitt tar ca 9-14 månader innan en person som är ny som chef kan börja leda på allvar.
-
Struktur struktur struktur
Att strukturera sitt arbete är viktigare än någonsin när du byter till en ny tjänst. Inför ett uppdrag som dessutom innebär ansvar för en personalgrupp behöver du vässa ditt ordningssinne ytterligare. Använd de verktyg som finns tillgängliga för att planera din tid och dina resurser. I det webbaserade personalsystemet Flex HRM har du alla uppgifter om dina medarbetare samlade, liksom det finns stöd för projekt-, resurs- och bemanningsplanering.
-
Kommunikation är A och O
Ca 80 procent av en chefs arbetstid ägnas åt att kommunicera med människor. Den moderna chefens strävan efter delaktighet och dialog i kombination med chefsrollens krav på tydlighet och rättframhet kan göra det lite trickigt. Börja med att, så tidigt som möjligt, hålla ett möte där du samlar dina medarbetare. Berätta om dig själv, din bakgrund och hur du ser på ditt ledarskap. Var ödmjuk och tydlig med att du värdesätter input från medarbetarna. Efter det gemensamma mötet kan du planera in individuella möten med varje medarbetare. På så sätt får alla möjlighet att beskriva läget så som de ser det och du får en helhetsbild över vad som fungerar bra och vad som fungerar mindre bra.
-
Utbyt erfarenheter
Som chef kan det ibland kännas ensamt. Av förklarliga skäl går det inte alltid att dela sina tankar med medarbetarna. Då är det värdefullt att ha ett utbyte med andra som är i samma position. I ett chefsnätverk deltar både nya och mer rutinerade chefer inom vitt skilda branscher. Syftet är att tillhandahålla ett forum där chefer kan utbyta idéer och erfarenheter och på så sätt berikas i sin yrkesroll. En allt vanligare företeelse är också att ha en mentor att ventilera med och få coachning av.
Här kan du läsa mer om hur du går till väga för att skaffa en mentor. -
Var öppen och ödmjuk inför det nya
Att komma in i en chefsroll är en process som måste få ta tid. Förutom alla nya situationer du kommer ställas inför är det kanske en grupp med människor du aldrig har träffat tidigare som du nu ska vara ledare för. Dessutom kanske det är en företagskultur du inte känner. Så förbered dig på att du inte kan vara förberedd på allt. Var ödmjuk och lär längs vägen. Våga fråga och ta hjälp av dina kollegor.
Rollen som chef kan vara utmanande och utvecklande, spännande och svår, rörig och rolig. Det är inte konstigt om det är lite pirrigt i början. Vill du ha mer kött på benen inför ditt nya uppdrag så finns det en uppsjö av ledarskapsutbildningar och andra kurser där ute. Lycka till i din nya roll!
Underlätta administrationen med smarta verktyg – och få mer tid över för dina medarbetare
Vare sig du är ny eller mer erfaren i din chefsroll – administration och pappersarbete tillhör sällan våra favorituppgifter. Tur då att det finns smarta verktyg som gör jobbet enklare och frigör tid, tid som istället kan läggas på sådant som gör verklig nytta för dig och dina medarbetare. Varmt välkommen att kontakta oss om du vill veta mer om hur vårt personalsystem Flex HRM kan underlätta och effektivisera din vardag.