Lön

Tillbaka till Flex HRM Wiki

istock-1382443422-scaled-2

Lön är den ersättning som en anställd får av sin arbetsgivare i utbyte mot utfört arbete.

Lönen kan betalas ut i olika former, såsom pengar, förmåner eller andra typer av ersättningar. Det är ett av de mest grundläggande och viktiga aspekterna i en anställningsrelation och spelar en central roll i arbetsmarknaden.

Olika typer av lön

Det finns flera olika typer av lön beroende på arbetsplats och avtal:

Grundlön: Den fasta månadslön eller timlön som en anställd får. Denna lön är ofta specificerad i anställningsavtalet och är den regelbundna ersättning som en anställd kan förvänta sig varje månad.
Rörlig lön: Till denna kategori hör bonusar, provisioner och andra incitamentsbaserade ersättningar som kan variera beroende på prestation eller företagets resultat.
Tillägg och förmåner: Detta kan inkludera övertidstillägg, skifttillägg, reseersättningar, tjänstebil, friskvårdsbidrag och andra förmåner som ges utöver den grundläggande lönen.

Bruttolön och nettolön

Lönen delas vanligen upp i två delar: bruttolön och nettolön:

Bruttolön: Bruttolön är den totala summan pengar en anställd tjänar före några avdrag. Detta inkluderar grundlön, övertid, bonusar, provisioner, och andra ersättningar. Bruttolön är den lönesumma som anges i anställningsavtalet och på lönebeskedet innan skatter och andra obligatoriska avgifter dras av.

Exempel: Om du har en månadslön på 30 000 kronor och du inte har några andra ersättningar eller avdrag, är 30 000 kronor din bruttolön.

Nettolön: Nettolön är den summan pengar som en anställd faktiskt får utbetald efter att alla skatter och avgifter har dragits av från bruttolönen. Dessa avdrag inkluderar inkomstskatt, arbetsgivaravgifter, pensionsavgifter, och andra obligatoriska avdrag som kan variera beroende på land och lokala regler.

Exempel: Om din bruttolön är 30 000 kronor, och de totala skatterna och avgifterna uppgår till 8 000 kronor, kommer din nettolön att vara 22 000 kronor.

Skatt och sociala avgifter

Lön är föremål för beskattning och arbetsgivaren är skyldig att dra av skatt och betala sociala avgifter. Dessa innefattar inkomstskatt, arbetsgivaravgifter och eventuella andra avgifter som är lagstadgade..