Lönegaranti är ett skyddssystem för anställda som säkerställer att de får ut sin lön även om deras arbetsgivare går i konkurs eller hamnar i en ekonomisk kris.
Lönegaranti är avsett att ge ekonomisk trygghet och stabilitet för anställda under sådana omständigheter. Lönegaranti omfattar vanligtvis lön, semesterersättning, och andra fordringar som anställda har på sin arbetsgivare. I Sverige omfattas alla anställda, förutom ägare, av lönegarantin om arbetsgivaren går i konkurs. Detta innebär att både deltidsanställda och visstidsanställda, tillsammans med andra former av anställningar omfattas av skyddet.
När en arbetsgivare går i konkurs kan de anställda ansöka om lönegaranti via konkursförvaltaren. Konkursförvaltaren är en person som utses av tingsrätten för att hantera konkursen. Denna person går igenom företagets ekonomi och ser till att tillgångarna används på rätt sätt för att betala av skulder, inklusive löner till anställda. Om de anställda har rätt till lönegaranti går ärendet vidare till Länsstyrelsen som fattar beslut om och administrerar utbetalningarna.
Lönegaranti kan utbetalas även vid en företagsrekonstruktion. Det är då rekonstruktören som bestämmer om de anställda har rätt till lönegaranti och hur mycket pengar de kan få.
Medarbetare som har blivit uppsagda måste vara anmälda som arbetssökande hos Arbetsförmedlingen för att kunna få lön från lönegarantin.
Vad täcks av lönegarantin?
Lönegaranti täcker flera olika typer av ersättningar som anställda kan ha rätt till, bland annat:
- Lön: Den ordinarie lön som anställda skulle ha fått om arbetsgivaren inte gått i konkurs.
- Semesterersättning: Pengar som anställda har rätt till för intjänad men inte uttagen semester.
- Övertidsersättning: Ersättning för arbetade övertidstimmar.
- Ersättning för uppsägningslön: Lön under uppsägningstiden om anställda blir uppsagda på grund av konkursen.
Lönegarantin ska täcka intjänad lön från det datum då företaget ansökte om konkurs och maximalt tre månader bakåt i tiden.
Begränsningar
Lönegarantin kan ges i sammanlagt åtta månader och ersätter maximalt fyra prisbasbelopp per anställd. Ett nytt prisbasbelopp bestäms för varje år. Gällande prisbasbelopp kan du hitta på regeringens hemsida.