Semesterlön

Tillbaka till Flex HRM Wiki

TopDesk

Semesterlön är den ersättning som en anställd får av sin arbetsgivare när hen tar ut sin semester. 

För att få betald semester måste den anställde ha tjänat in sina semesterdagar under det så kallade intjänandeåret (normalt från 1 april ett år till 31 mars påföljande år). Semesterlönen består av din månadslön och vanligtvis ett extra lönetillägg per semesterdag, så kallat semestertillägg.

Skillnaden mellan semesterlön och  semesterersättning

Skillnaden mellan semesterlön och semesterersättning gäller framförallt tidpunkten och situationen för utbetalningen. Semesterlön betalas ut när den anställde tar ut sin semester under pågående anställning medan semestersättning betalas ut när anställningen avslutas och den anställde inte har tagit ut all sin intjänade semester.

Räkna ut semesterlönen

Det finns två huvudsakliga metoder för att beräkna semesterlön: sammalöneregeln och procentregeln. 

Sammalöneregeln används för anställda med fast lön och oförändrad sysselsättningsgrad. Denna regel innebär att den vanliga månadslönen samt fasta lönetillägg utbetalas under semesterperioden precis som om den anställde hade arbetat. Utöver detta tillkommer ett semestertillägg.
Enligt semesterlagen ska semestertillägget minst motsvara 0,43 % av månadslönen och fasta lönetillägg för varje betald semesterdag. För anställda med veckolön är semestertillägget 1,82 % av veckolönen.

När det gäller provision och andra rörliga lönedelar används istället tolvprocentregeln. Semesterlön för rörliga lönedelar ska utbetalas senast en månad efter semesterårets slut. Om den rörliga lönen utgör mer än 10 % av den totala årsinkomsten ska sammalöneregeln inte användas; istället tillämpas procentregeln för hela semesterlönen.

Man har räknat fram att den ordinarie lönen tillsammans med 0,43 % som semestertillägg för varje betald semesterdag motsvarar 12 % av den intjänade lönen under intjänandeåret.

Procentregeln tillämpas när en anställds inkomst enbart består av rörlig lön, exempelvis timlön eller provision. Den används också när sysselsättningsgraden har förändrats eller när den rörliga lönen utgör mer än 10 % av den totala inkomsten under året.

För att beräkna semesterlön enligt procentregeln inkluderas alla löner och lönetillägg som betalats ut för utfört arbete under intjänandeåret. Däremot räknas inte förmåner, kostnadsersättningar, sjuklön och tidigare utbetald semesterlön in i beräkningsunderlaget.

Vid semesterlönegrundande frånvaro görs en justering så att det belopp som arbetstagaren skulle ha fått om hen varit i tjänst inkluderas i beräkningsunderlaget. Detta underlag multipliceras sedan med 12 %. Den totala semesterlönen som framräknas fördelas därefter på de intjänade betalda semesterdagarna.

Här finns en kalkylator för beräkning av semesterersättning.

Särskilda regler kan finnas i kollektivavtal

Om arbetsplatsen omfattas av ett kollektivavtal kan det finnas specifika regler och procentsatser för beräkning av semesterlön och semestertillägg. Det är därför viktigt att alltid kontrollera vad som gäller enligt det specifika kollektivavtalet på arbetsplatsen. I vissa branscher kan procentsatserna vara högre än de lagstadgade nivåerna, exempelvis kan semestertillägget vara 0,8 procent av månadslönen per semesterdag​.

När betalas semesterlönen ut?

Semesterlönen ska betalas ut i samband med att den anställde tar ut sin semester. Den får i regel inte betalas ut löpande under året utan ska avsättas specifikt för semesterperioden.