Flex programvaror

Möt kraven på lönetransparens – säkra en smidig lönekartläggning!

Ung försiktigt leende kvinna sitter vid ett bord med en laptop framför sig.

Med nya krav kring lönetransparens blir det viktigare än någonsin att ha koll på den årliga lönekartläggningen. Har ditt företag rätt rutiner och verktyg på plats?

Att komma till rätta med lönegapet mellan kvinnor och män – det är syftet med lönetransparensdirektivet som antogs av EU i maj 2023. Mer konkret handlar det om att arbetsgivare blir skyldiga att kartlägga och rapportera om löneskillnader, samtidigt som de måste bli mer transparenta i sin information till både arbetstagare och arbetssökande. Senast i juni 2026 ska direktivet vara implementerat i svensk lag.

Så vad innebär de nya reglerna för ditt företag? Har ni en plan för att möta de nya kraven, eller behöver ni ställa om era processer? Nu är rätt tid att säkerställa att ni har rätt verktyg på plats.

Lönekartläggning – en viktig del av lönetransparensdirektivet

En av de viktigaste delarna i direktivet är lönekartläggningen. Redan idag måste företag enligt Diskrimineringslagen kartlägga löneskillnader mellan kvinnor och män som utför lika eller likvärdigt arbete. Med det nya direktivet skärps dock kraven. I praktiken innebär det bland annat att företag med minst 100 anställda inte bara ska analysera löneskillnader utan också redovisa resultaten till Diskrimineringsombudsmannen (DO).

Om det finns löneskillnader på fem procent eller mer måste du som arbetsgivare lämna en redogörelse till DO där du antingen motiverar skillnaderna sakligt eller beskriver vilka åtgärder som ska vidtas för att minska gapet. Lever företaget inte upp till kraven kan det leda till skadestånd och sanktionsavgifter.

Läs mer: Lönetransparens blir snart svensk lag – här är det viktigaste du behöver veta.

Att genomföra en lönekartläggning kan vara komplext och tidskrävande – särskilt om företaget saknar smidiga processer för datainsamling och måste förlita sig på Excel och manuella metoder. Med det finns ett smartare sätt! Med verktyget för lönekartläggning i Flex HRM blir processen både smidigare och säkrare. All information finns samlad på ett ställe – ett knapptryck räcker för att få en sammanställning av lönedata, könsfördelning och eventuella löneskillnader. Dessutom finns det pedagogiska funktioner som gör det lätt att göra rätt i varje steg – från arbetsvärdering och analys till handlingsplan.

Läs mer: Lönekartläggning – åtta frågor och svar.

Så vidareutvecklar vi lönekartläggningen i Flex HRM 

För att förstå hur Flex HRM kommer hjälpa dig som användare att leva upp till de skärpta kraven kring lönekartläggning och den tillhörande rapporteringen har vi tagit en pratstund med Linda Tesell, Product Manager här på Flex Applications.
linda-med-bakgrund_besk
– Lönekartläggningen i Flex HRM uppfyller redan nu grunderna i lönetransparensdirektivet, men några mindre kompletteringar kommer göras. Framförallt är det vissa typer av frånvaro som kommer att läggas till i analysen för att få en heltäckande bild av eventuella ojämlikheter. Det är en direkt anpassning till direktivet, som säger att man också ska analysera hur föräldraledighet och viss annan frånvaro påverkar löneutvecklingen.

– Dessutom kommer vi att se till att du enkelt och smidigt kan generera de rapporter som behövs för att uppfylla kraven i direktivet, tillägger hon.

Men detta är inte allt. En rad mindre förbättringsprojekt är också på gång:

– Efter att ha intervjuat ett antal kunder så har vi fått fram värdefulla insikter som vi använder för att skruva vidare på vissa detaljer. I en uppdaterad layout av analysvyerna kommer vi bland annat att presentera graferna på ett tydligare sätt, eftersom det är dessa du oftast vill se allra först när du öppnar upp lönekartläggningen.

Första rapporteringen baseras på data från 2026 

Linda och hennes team bevakar nu noggrant utvecklingen kring direktivets införande i Sverige för att se till att systemet håller jämna steg med de nya kraven.

– Den svenska utredningen om hur lönetransparensdirektivet ska införlivas i svensk lag är fortfarande under behandling i riksdagen, så vi inväntar ännu de slutliga detaljerna. Den första rapporteringen enligt direktivet ska göras först 2027, men ska då vara baserad på data som samlats in under 2026. Vi planerar därför att ha de flesta förändringarna på plats i Flex HRM redan under 2025.

Företag som redan nu har en effektiv process för sina lönekartläggningar kommer att vara väl rustade för de nya kraven kring lönetransparens, menar Linda.

– Ett tips är att så snart som möjligt se över ditt företags rutiner kring lönekartläggningen, så att ni är väl förberedda när de nya kraven börjar gälla fullt ut. A och O är att ha ett smidigt sätt att samla in och analysera era data enligt de regler som gäller idag. Om du och ditt företag redan använder lönekartläggningen i HRM har ni alla de grundläggande förutsättningarna för att också uppfylla de nya kraven i lönetransparensdirektivet.

Underlätta lönekartläggningen och följ lagkraven med Flex HRM
Trött på att krångla med Excel-filer och manuella överföringar? Så här blir jobbet både smidigare och säkrare med lönekartläggningsverktyget i Flex HRM:

  • Automatiserad och snabb process – sparar tid och minskar risken för fel.
  • All data samlad på ett ställe – säg hej då till excel-filer och manuella överföringar mellan olika system.
  • Smidig arbetsvärdering och analys – intuitivt stöd för att värdera lika och likvärdigt arbete och att identifiera osakliga löneskillnader. 
  • Enkelt att återupprepa – när förberedelserna och arbetsvärderingen är gjorda en gång kan du enkelt föra över dem till nästa års kartläggning.
  • Färdiga rapporter i några klick - enkelt att generera rapportering och handlingsplan enligt lagkraven.
  • GDPR-kompatibelt – hanterar känslig personaldata tryggt och säkert.

Låter det smart? Kontakta oss så berättar vi mer!

Relaterade inlägg