Kompetensutveckling på jobbet har aldrig varit viktigare. Men nya tider kräver nya sätt att kunskapa. Här är strategierna som hjälper dig att tänka utanför kursboxen och bygga en lärande kultur.
Att lärande organisationer har ett försprång råder det knappast något tvivel om. Att ge medarbetarna goda möjligheter att växa – genom reskilling (att lära sig nya färdigheter) och upskilling (att bygga vidare på det man redan kan) – leder till ökad produktivitet, konkurrenskraft och lönsamhet. Och det stannar inte där. Forskning visar också att det finns ett tydligt samband mellan utvecklingsmöjligheter och att vilja stanna länge på en arbetsplats.
Läs mer: Jobba med hela medarbetarresan – och få ett försprång i talangjakten.
Men! För att kompetensutvecklingen ska göra skillnad på riktigt gäller det att ompröva gamla strategier och tänka bortom de traditionella klassrumsutbildningarna. Så, hur skapar vi en kultur där lärandet är en integrerad del av vardagen? Här är fem kreativa strategier att testa på din arbetsplats.
Fem sätt att tänka utanför kursboxen och skapa en lärande kultur
1. Microlearning och nanolearning – att dela upp lärandet i lagom portioner
Dags för årets utbildning i IT-säkerhet? Korvstoppning är varken roligt eller bra, så se till att dela upp inlärningen i mindre och mer lättsmälta portioner. Microlearning är ett format som används flitigt i dagens digitala utbildningsplattformar och som helt enkelt går ut på att ett material eller en uppgift serveras i lagom korta, fristående lektioner.
Konceptet nanolearning går snäppet längre – tänk dig en 2-minuters video om hur man aktiverar tvåfaktorsautentisering eller ett snabbtest om hur du känner igen ett phishing-mejl. Ett flexibelt sätt att lära sig som enkelt kan stuvas in bland vardagens alla andra måsten.
2. Social learning och mentorskap - att lära av och med varandra
Social learning handlar – precis som det låter – om att lära sig genom interaktion och samarbete med andra. Kanske visar en kollega hur man använder det nya orderhanteringssystemet, eller så diskuterar teamet tillsammans olika lösningar på en knivig utmaning.
När alla får bidra till att både lära och lära ut blir lärandet en del av jobbvardagen – själva kärnan i en lärande kultur. Det kan exempelvis handla om att erfarna kollegor agerar mentorer för nyanställda. Ni kan låta medarbetare “praoa” på varandras avdelningar. Köra en bokcirkel en gång i månaden. Eller dela matnyttiga tips i en chattkanal eller på intranätet. Med små (och billiga) medel kan ditt företag se till att kunskapen flödar både inom och mellan era team – och få en boost för gemenskapen och engagemanget på köpet.
3. Spelifiera mera!
Få belöningar och hejarop, samla poäng, och levla upp… Gamification (eller på svenska spelifiering) handlar om att hämta mekanismer från spel och applicera dem i olika kontexter i vår vardag. Tänk bara på alla appar och webbtjänster därute som är designade för att trigga hjärnans belöningssystem: “Bara 300 steg kvar att gå för att nå dagens träningsmål”. “Snart har du samlat poäng till en gratis kaffe”. Eller: “Bra jobbat! Bara fyll i din jobberfarenhet och sedan kommer din profil att göra succé”.
Ett annat känt exempel på gamification (och det närbesläktade begreppet nudging, eller “beteendepuffar”) är "världens djupaste soptunna", där en vanlig soptunna utrustades med ljudeffekter som lät som en bottenlös brunn. Resultatet? Människor tyckte det var roligare att slänga skräp och soptunnan fylldes med dubbelt så mycket sopor jämfört med de andra.
Även inom kompetensutveckling är gamification en framgångsrik väg att gå. Moment som annars kan upplevas som tråkiga (som att traggla sig igenom en torr företagspolicy) kan utformas som quiz, spel eller utmaningar med tydliga nivåer, peppande feedback och digitala medaljer som puffar medarbetarna att slutföra uppgifter och nå uppsatta mål.
4. MOOC och TED Talks
Har du hört talas om MOOC – Massive Open Online Courses? MOOC-kurser erbjuds av toppuniversitet som Harvard, Stanford och svenska lärosäten, är öppna för alla och helt gratis att ta del av – när och var som helst. Ett smart sätt att kompetensutveckla personalen på ett flexibelt och kostnadseffektivt sätt.
En annan typ av föreläsningar online är TED Talks – också detta ett perfekt sätt att fylla på med nya perspektiv och idéer i ett snabbt och lättillgängligt format. Vad sägs till exempel om att lära er mer om nycklarna till en effektiv kommunikation eller ett riktigt bra kundbemötande. Samla sedan ihop teamet för en diskussion om vilka nya insikter ni tar med er.
5. Flipped classroom - att vända på lärandet
Flipped classroom handlar, precis som namnet antyder, om att delvis “vända på” inlärningen genom att låta deltagarna själva inhämta kunskap som de sedan får möjlighet att utveckla vidare i grupp. Tänk dig till exempel att medarbetarna på ett lager ska genomgå en utbildning om nya säkerhetsrutiner. Istället för att anordna en traditionell lektion kan de då på egen hand titta på en film eller inspelad föreläsning innan de sedan träffas för att diskutera igenom och öva på hur rutinerna ska tillämpas i praktiken. Ett både tidseffektivt och engagerande sätt att lära.
Läs mer: Kompetensutveckling viktigare än någonsin – hur tacklar ditt företag utmaningen?
Avslutningsvis: gör lärandet till en del av företagets strategi
Att bygga en lärande organisation handlar alltså om att odla en miljö där utveckling och lärande är självklara delar av vardagen – en kulturförändring snarare än en quick fix. Här är fyra viktiga strategier för att lyckas:
- Se till att lärandet har en tydlig plats i företagets övergripande strategi och mål. Företag som lyckas bäst med att skapa en lärande kultur är de som har en samsyn kring att lärande är viktigt och varför, med engagerade ledare som föregår med gott exempel och ett klimat som uppmuntrar och premierar nyfikenhet, kritiskt tänkande och innovativa lösningar.
- Gör lärandet relevant och meningsfullt. Säkerställ att alla aktiviteter har ett genomtänkt syfte, är anpassade efter företagets och medarbetarnas behov och har en tydlig koppling till det dagliga arbetet.
- Låt inte kunskapen stanna hos enskilda medarbetare. Satsa på naturliga plattformar (fysiska och digitala) för utbyte kollegor emellan, vare sig det handlar om att sprida vidare take aways från en utbildning till resten av gruppen eller att diskutera lösningar på gemensamma utmaningar och vardagsproblem.
- Var bjussiga med era misstag. Oj då, det där blev inte vidare lyckat... Bygg en kultur där det är okej att dela både det som gick bra och det som blev en smärre katastrof – så att hela gruppen kan dra lärdom och slipper göra samma misstag nästa gång.
Ge medarbetarna de bästa förutsättningarna att växa med Flex HRM!
Har du och ditt team bestämt er för att ge medarbetarna de bästa förutsättningarna att växa och blomstra? Fantastiskt! För att hjälpa dig som arbetsgivare på vägen har vi samlat alla verktyg du behöver för att hålla koll på medarbetarresans alla faser. Onboarding och offboarding, kurser och kompetensutveckling, medarbetarsamtal, dashboard för HR-nyckeltal – allt detta (och mycket mer) finns samlat i HR-systemet Flex HRM Employee. Vill du veta mer? Välkommen att kontakta oss!